Un Apel la Acțiune în Numele celor care suferă de Mielom Multiplu

Prin urmare, facem un apel la acţiune către Comisia Europeană, instituţiile guvernamentale, asociaţiile medicale, grupurile de pacienţi, mass media, precum şi companiile din industria farmaceutică şi bio-tehnologică, pentru a răspunde celor şase nevoi de bază ale persoanelor diagnosticate cu mielom multiplu.

În prezent, acestea sunt:

 • Echitate în cercetarea biomedicală şi clinică.

  În prezent, nu există teste care pot detecta prezenţa mielomului înainte de a se răspândi şi a deveni diagnosticabil în stadii mai avansate ale bolii. În plus, persoanele diagnosticate cu această boală au puţine opţiuni de tratament. Mielomul trebuie să reprezinte o prioritate în domeniul cercetării în anii care urmează. Persoanele care suferă de această afecţiune trebuie să fie informate şi trebuie să aibă acces la testele clinice. Cei care suferă de mielom sau orice altă formă rară de cancer nu trebuie să fie privaţi de beneficiile progresului ştiinţific.

 • Îngrijire multidisciplinară din partea unor profesionişti instruiţi.

  Nevoile persoanelor diagnosticate cu mielom, precum şi cele ale familiilor acestora pot fi rezolvate cel mai bine de o echipă multidisciplinară de medici – inclusiv asistente medicale şi psihoterapeuţi – specializaţi şi având experienţă în tratarea acestor boli. Pacienţii trebuie trataţi cu respect, să aibă acces complet şi uşor la informaţiile medicale personale şi ar trebui să fie priviţi de către membrii echipei de îngrijire medicală drept parteneri în procesul decizional.

 • Informare şi sprijin îmbunătăţite.

  În prezent există organizaţii dedicate bolnavilor de mielom în zece ţări din cele 25 ale Uniunii Europene. Informaţiile corecte, uşor de înţeles despre mielom şi diagnosticarea acestuia sunt necesare oricărui pacient, precum şi familiilor acestora. Serviciile de asistenţă pentru pacienţi trebuie să fie disponibile şi accesibile tuturor celor care doresc să le utilizeze. Organizaţiile specializate trebuie să ofere resurse care să sprijine pacienţii în a adopta un rol activ în propria îngrijire medicală, precum şi în a-şi susţine propriile interese în cadrul comunităţilor medicale, ştiinţifice şi decizionale.

 • Acces la tratament optim.

  Fiecare pacient, indiferent de zona de reşedinţă, vârstă, venit sau orice alt factor, trebuie să primească cel mai bun tratament disponibil pentru stadiul de boală în care se află. Agenţiile naţionale din domeniul medical trebuie să adopte tratamente salvatoare în momentul în care acestea devin disponibile, rezolvând, măcar în parte, problema disponibilităţii şi accesibilităţii.

 • Politici de tratament şi îngrijire centrate pe pacienţi şi nevoile acestora.

  Instituţiile de reglementare trebuie să pună pe primul plan pacienţii care suferă de mielom. Persoanele diagnosticate cu mielom trebuie să îşi asume un rol activ în procesul decizional care îi afectează, mai ales în ceea ce priveşte serviciile de îngrijire şi accesul la tratamente noi şi inovatoare.

 • Reducerea izolării care caracterizează viaţa pacienţilor diagnosticaţi cu mielom şi alte forme rare de cancer.

  Tensiunea psiho-socială la care sunt supuşi bolnavii de cancer este resimţită mai puternic de pacienţii care suferă de mielom, întrucât acestora le este mai greu să găsească sprijin între cunoscuţi, precum şi resurse dedicate şi informaţii despre această formă rară de cancer. Sprijin dedicat din partea organizaţiilor de îngrijire medicală şi a altor instituţii specializate pentru bolnavii de cancer ar trebui oferit pentru a atenua aceste sentimente. Asigurând conştientizarea acestei boli, realizăm un apel pentru progres rapid în stabilirea unor instrumente de diagnosticare precise, acces la noi medicamente, dezvoltarea mai multor opţiuni de tratament şi sprijin psiho-social. Niciun pacient care suferă de o formă rară de cancer, cum ar fi mielomul multiplu, nu trebuie lăsat deoparte în lupta pentru remediile împotriva cancerului.