Tratamentul cu Lenalidomide

Lenalidomide a fost aprobat ├«n SUA, UE ┼či Elve┼úia pentru o terapie combinat─â cu Dexamethasone la pacien┼úii cu mielom multiplu care deja beneficiaz─â de o terapie standard.

De la sf├ór┼čitul anului 2005 Lenalidomide a fost aprobat ┼či ├«n SUA pentru pacien┼úii care necesit─â transfuzii cu sindrom mielodisplastic de risc ÔÇťsc─âzutÔÇŁ sau ÔÇťintermediar 1ÔÇŁ cu ┼čtergere simultan─â 5q cu sau f─âr─â anomalii chitogenetice suplimentare.

Lenalidomide face parte din clasa de substanţe IMiDs®.

Aceasta este abrevierea pentru medicamentele imunomodulatorii care desemneaz─â substan┼úele farmaceutice care pot modula sistemul imunitar. IMiDs┬« sunt compu┼či deriva┼úi din Thalidomide, care au considerabil mai pu┼úine efecte secundare, av├ónd o eficien┼ú─â similar─â sau mai bun─â.

Până în prezent mecanismul de acţionare al Lenalidomide nu a fost investigat în totalitate.

Cu toate acestea este cunoscut faptul că substanţa acţionează în diverse părţi ale corpului.

Propriet─â┼úile imunomodulatorii ┼či antiangiogenetice ale acestei substan┼úe afecteaz─â eliberarea substan┼úelor inflamatorii ┼či cre┼čte producerea de antiflogistice.

Este inhibată formarea vaselor de sânge pe tumori.

Rezultatul este reprezentat de inhibarea aliment─ârii cu nutrien┼úi a celulelor canceroase. Lenalidomide are de asemenea un efect direct asupra celulelor tumorii inhib├óndu-le cre┼čterea.

Lenalidomide poate corecta procesul metabolic care s-a dezechilibrat în diferite părţi ale corpului.

Cu toate acestea o terapie cu Lenalidomide prezint─â de asemenea efecte secundare.

În multe cazuri formula sângelui se modifică temporar pe durata administrării de Lenalidomide.

Num─ârul trombocitelor din s├ónge poate sc─âdea (trombocitopenie), precum ┼či num─ârul trombocitelor albe (neutropenie).

Rezultatelor analizelor sanguine pot necesita o întrerupere a terapiei sau o reducere a dozei de Lenalidomide.

Unii pacien┼úi necesit─â factori de cre┼čtere ┼či/sau transfuzii de s├ónge.

Un alt efect secundar al Lenalidomide poate fi riscul sporit de dezvoltare a cheagurilor de s├ónge pe durata tratamentului (tromboz─â venoas─â ┼či embolie pulmonar─â).

Nu există studii până în prezent care să demonstreze că o terapie preventivă duce la reducerea probabilităţii dezvoltării trombozei.

Cu toate acestea, medicul poate prescrie o terapie profilactică împotriva trombozei venoase sau a emboliei pulmonare, în funcţie de riscul individual de dezvoltare a cheagurilor de sânge.

Alte efecte secundare cauzate de administrarea de Lenalidomide sunt diareea, erup┼úiile cutanate ┼či m├ónc─ârimea.