Tratamentul cu Bortezomib

Până în prezent nu au fost clarificate toate detaliile despre modul în care afectează acest așa zis inhibitor protezom.

Totuși, următoarele par a fi sigure.

Formarea ╚Öi divizarea semnalelor de protein─â sunt tot at├ót de importante pentru supravie╚Ťuirea celulelor canceroase, adeziunea celulelor ╚Öi formarea unor noi vase de s├ónge.

Apari╚Ťia acestor proteine este controlat─â de a╚Öa zi╚Öii protesomi.

Acestea sunt enzime complexe care apar atât în celulele sănătoare cât și cele canceroase și divizeaza proteinele intracelulare marcate într-o manieră controlată.

Bortezomib inhibă protezomii, și prin urmare multe semnale din celulele canceroase se anulează reciproc sau sunt impiedicate să se dezvolte.

Aceasta, ├«n schimb, conduce la inhibarea dezvolt─ârii tumorii ╚Öi la formarea unor noi vase de s├ónge, la moartea celulelor canceroase (apoptosis) ╚Öi la inhibarea interreac╚Ťiei cu ╚Ťesuturile conjunctive ale m─âduvii osoase.

├Än Europa, Bortezomib a fost aprobat ├«n Aprilie 2004 sub numele de Velcade pentru tratamentul mielomului multiplu cu condi╚Ťia ca anterior acestui tratament, pacien╚Ťilor respectivi s─â le fi fost administrate cel pu╚Ťin dou─â cicluri complete de terapie iar progresia bolii s─â fi fost observat─â ├«n timpul tratamentului final (a╚Öa zisa terapie de linia a treia).

Din Aprilie 2005 Velcade a fost de asemenea aprobat pentru tratamentul pacien╚Ťilor care au beneficiat de un singur tratament anterior (a╚Öa zisa terapie de linia a doua).

Pentru a primi Velcade ca monoterapie (N.B. nu ├«n combina╚Ťie cu alt medicament) pacien╚Ťii trebuie sau s─â fi f─âcut un transplant de m─âduv─â osoas─â sau nu vor fi potrivi╚Ťi pentru acest tratament.

├Än luna septembrie 2008 a fost aprobat Velcade┬« ├«n combina┼úie cu melphalan ┼či prednisone pentru tratamentul bolnavilor de mielom multiplu netratat anterior care nu pot fi selecta┼úi pentru doze ridicate de chimioterapie, cu transplant de m─âduv─â.

Durata optimă a tratamentului cu Velcade nu este încă cunoscut.

Cele mai frecvente efecte secundare care au avut loc ╚Öi s-au observat ├«n timpul studiilor clinice cu Velcade sunt un grad moderat de oboseal─â, o senza╚Ťie de nu te sim╚Ťi bine, sl─âbiciune, grea╚Ť─â, diaree, un apetit redus ╚Öi constipa╚Ťie.

În plus, totuși poate fi o concentraţie redusă de plateletele din sânge, neuropatie periferală (senzaţia de amorţeală, de usturime și furnicături sau/și dureri la mâini, braţe, picioare și labele picioarelor), temperatura mare, stare de vomă si anemie.

Apariţia ocazională a febrei, pneumoniei, diareea severă, vomă, deshidratarea și ameţeală sunt menţionate ca fiind efecte secundare serioase.