Tratamentul cu Bortezomib

Până în prezent nu au fost clarificate toate detaliile despre modul în care afectează acest așa zis inhibitor protezom.

Totuși, următoarele par a fi sigure.

Formarea și divizarea semnalelor de proteină sunt tot atât de importante pentru supraviețuirea celulelor canceroase, adeziunea celulelor și formarea unor noi vase de sânge.

Apariția acestor proteine este controlată de așa zișii protesomi.

Acestea sunt enzime complexe care apar atât în celulele sănătoare cât și cele canceroase și divizeaza proteinele intracelulare marcate într-o manieră controlată.

Bortezomib inhibă protezomii, și prin urmare multe semnale din celulele canceroase se anulează reciproc sau sunt impiedicate să se dezvolte.

Aceasta, în schimb, conduce la inhibarea dezvoltării tumorii și la formarea unor noi vase de sânge, la moartea celulelor canceroase (apoptosis) și la inhibarea interreacției cu țesuturile conjunctive ale măduvii osoase.

În Europa, Bortezomib a fost aprobat în Aprilie 2004 sub numele de Velcade pentru tratamentul mielomului multiplu cu condiția ca anterior acestui tratament, pacienților respectivi să le fi fost administrate cel puțin două cicluri complete de terapie iar progresia bolii să fi fost observată în timpul tratamentului final (așa zisa terapie de linia a treia).

Din Aprilie 2005 Velcade a fost de asemenea aprobat pentru tratamentul pacienților care au beneficiat de un singur tratament anterior (așa zisa terapie de linia a doua).

Pentru a primi Velcade ca monoterapie (N.B. nu în combinație cu alt medicament) pacienții trebuie sau să fi făcut un transplant de măduvă osoasă sau nu vor fi potriviți pentru acest tratament.

În luna septembrie 2008 a fost aprobat Velcade® în combinaţie cu melphalan şi prednisone pentru tratamentul bolnavilor de mielom multiplu netratat anterior care nu pot fi selectaţi pentru doze ridicate de chimioterapie, cu transplant de măduvă.

Durata optimă a tratamentului cu Velcade nu este încă cunoscut.

Cele mai frecvente efecte secundare care au avut loc și s-au observat în timpul studiilor clinice cu Velcade sunt un grad moderat de oboseală, o senzație de nu te simți bine, slăbiciune, greață, diaree, un apetit redus și constipație.

În plus, totuși poate fi o concentraţie redusă de plateletele din sânge, neuropatie periferală (senzaţia de amorţeală, de usturime și furnicături sau/și dureri la mâini, braţe, picioare și labele picioarelor), temperatura mare, stare de vomă si anemie.

Apariţia ocazională a febrei, pneumoniei, diareea severă, vomă, deshidratarea și ameţeală sunt menţionate ca fiind efecte secundare serioase.