Suport


Apararea intereselor bolnavilor

Orice persoana, angajata politic sau nu, poate lucra in diferite domenii care apara interesele bolnavilor de mielom multiplu. Experienta a aratat ca cei care apara aceste interese se implica mai mult cand sunt atinsi ei isisi de boala, familiile sau prientenii lor. Cunostintele despre bolile tumorale sunt foarte utile pentru a intelege mai bine problemele cu care se confrunta zilnic. Dar nu trebuie sa fiti bolnavi de cancer pentru a ameliora situatia bolnavilor de mielom din tara dumneavoastra. Nu este indispensabila calitatea de medic sau politician pentru apararea intereselor pacientilor oncologici, aparare ce se dovedeste a fi simpla, pertinenta si nobila.

Interese Bolnavi

Sprijin Familial

Un element cheie in a invata sa traiesti normal ca bolnav de mielom multimplu,
il reprezinta ajutorul dat de familie si prieteni, legat de experienta lor despre
cancer, posibilitatea de imbunatatire a cunostintelor, adoptarea unei atitudini pozitive si adaptative.

Sprijinul este esential in a gasi drumul pentru a invinge obstacolele
pe care mielomul multiplu le scoate in calea bolnavilor si personalului de ingrijire

Sprijin Familial

Sfaturi Utile


Sfaturi utile

Veti gasi aici diferite idei pentru a ameliora situatia bolnavilor cu mielom multiplu, la nivel national si european:

  • Adunati informatii despe mielom din toate sursele posibile (mass- media, informatii despre studiile clinice, reforme ale sanatatii publice etc).

  • Impartasiti cunostintele dobandite si altor persoane. Puteti de exemplu, sa propuneti si sa distribuiti materiale cu informatii pliante, brosuri, circulare, materiale audio-vizuale, sau doar sa informati un grup de intrajutorare publicand materiale informative cuprinzand elemente noi si interesante.

  • Impartasiti experienta dumneavoastra privind mielomul multiplu cu alti bolnavi sau membrii ai familiilor lor, pentru a incuraja alte persoane si a le ajuta sa-si gestioneze mai bine situatia.

  • Vorbiti despre experienta cu reprezentanti ai sanatatii publice, studenti la medicina, asistenti sociali, personal de ingrijire, patroni si functionari, asociatii intercomunale pentru efecte mai bune.

  • Stabiliti contacte cu mass-media, povestiti intamplarea dumneavoastra in interviuri pe pagini web etc si asigurati-va ca vocea dumneavoastra va fi auzita destul de des cand se iveste ocazia.

  • Fiecare bolnav are dreptul sa fie tratat cu respect si sa aiba acces la informatii, sa profite de tratamente si ingrijiri medicale de cea mai buna calitate. De fiecare data cand credeti ca drepturile pacietilor nu sunt respectate sau ca va confruntati cu contradictii privind informatiile, cercetarea, terapia si ingrijirea, abordati aceste intrebari in propriul dumneavoastra interes si al celor care au nevoie de sprijin.

  • Luati initiativa organizarii unor conferinte, de preferinta in colaborare cu alte grupuri de intrajutorare a bolnavilor si invitati pacineti, membri ai familiilor, medici, reprezentanti ai sanatatii publice, politicieni si alti factori de decizie.

  • Invatati sa intelegeti procesul luarii unor decizii politice si scrieti scrisori si petitii sau faceti o intalnire cu parlamentari si reprezentati ai asigurarilor sociale de sanatate pentru a lamuri problemele de principiu legate de rambursarea cheltuielior legate de mielomul multiplu.

  • Elaborati si difuzati cereri despre intrebarile care fac obiectul discutiilor si dezbaterilor in timpul adunarilor generale anuale la nivel local, national sau international ale organizatiei sau asociatiei dumneavoastra.

  • Chiar daca dumneavoastra sau organizatia dumneavoastra nu participati direct la campaniile politice sau nu puteti influenta legislatia, informati un numar cat mai mare de persoane despre problemele actuale si propuneti masuri adecvate.

Colectare fonduri


Este o arta sa poti strange fondurile de care are nevoie o organizatie de utilitate publice pentru a-si atinge scopurile.
Acestea pot fi atrase de la fundatii, colectivitati, organizatii guvernamentale, organizatii sindicale, societati specializate, organizatii locale sau particulare.
Ele pot proveni si din alte surse precum: vanzari de articole publicitare, obiecte de arta, calendare, cadouri, manifestari consacrate strangerii de fonduri,
vanzari la licitatie, tombola, loterie, site de donatii, cutii pentru colactarea de bani, donatii individuale, testamente, donatii cauzate de deces, colecta publica etc.
Inainte de a se lansa in cautarea unor posibile surse de finantare, de a face o cerere de sprijin financiar, de a scrie o scrisoare de cerere de donatii
sau de planificarea unei manifestari, este important sa se stie destinatia acestor fonduri de exemplu:
formarea unui nou grup de intrajutorare a pacientilor cu mielom
elaborarea unei brosuri explicative pentru bolnavi
sprijinirea unui proiect de cercetare a mielomului
Daca stiti ce suma de bani e necesara, puteti incepe sa cautati posibili donatori, sa organizati o munca administrativa, sa stabiliti liste de contact etc.

O problema sentimentala

In numeroase cazuri, finantarea este o problema sentimentala.
Daca reusiti sa sensibilizati sufletul oamenilor spunandu-le ca munca este importanta si indispensabila persoanelor bolnave, veti putea face apel
la intelegerea lor si sa le explicati ca donatia lor este cruciala pentru cauza voastra. Urmatoarea etapa pentru a-i determina pe oameni sa-si deschida portmoneul
este sa le vorbiti despre posibilitatea de a deduce aceste donatii din impozit si recunoasterea publica a acestor fapte.
Poate fi interesant sa realizati categorii diferite de sponsorizari pentru diferentierea recunoasterii in functie contributia donatorului.
Ramaneti realisti in asteptarile voastre cu privire la posibilele surse de finantare.
Aceasta poate depinde de diversi factori precum importanta si tipul proiectului, impactul public al organizatiei fara scop lucrativ, sezon,
efortul de donatii al altor asociatii de utilitate publica si tipul de surse carora vreti sa va adresati.
Oricat de mica ar fi donatia, trimiteti o scrisoare personala de multumire donatorilor, pentru a le arata ca le apreciati ajutorul.
De asemenea, puteti trimite prin email buletine de informare periodica si rapoarte provizorii fce pot contribui la incurajarea donatiilor si la obtinerea unor donatii regulate.

Organizarea unei manifestari cu colectare de fonduri

Daca va propuneti sa organizati o manifestare pentru colectarea de fonduri, trebuie sa aveti in vedere realizarea din timp a unui plan de actiune
si sa fiti ajutati de un numar suficient de persoane cu rol si responsabilitati bine definite.
Folositi o lista uzuala de planificare a manifestarilor cu ajutorul careia –indata ce data manifestarii a fost fixata,
veti putea incepe planificarea invers, pornind de la data evenimentului pana in prezent si sa va repartizati sarcinile in cursul saptamanilor care va despart de manifestare.
Ramaneti realisti in ceea ce priveste cantitatea de lucru pe care este posibil sa o realizati in fiecare saptamana.
Fiti prevazatori in privinta participarii voluntarilor si colegilor la organizarea cu succes a manifestarii.
Incercati sa dati dovada de originalitate.
Manifestarile cele mai interesante se vor bucura de cel mai mare sprijin si ar putea prezenta interes pentru mass-media locale.
Daca o manifestare sportiva pentru mielom nu este convenabila pentru regiunea dumneavoatra, o competitie artistica sau muzicala ar fi un inceput bun.
Sa va ganditi si la participarea personalitatilor cunoscute pentru a retine mai bine atentia publicului.
Profitati de contactele cu mass-media si ganditi-va ca puteti fi mandri de ceea ce faceti.
Nu solicitati donatii pentru voi insiva, ci banii colectati vor fi folositi pentru activitatile in favoarea bolnavilor cu mielom.
Straduiti-va sa faceti manifestarea placuta pentru toate persoanele care colaboreaza si nu uitati sa evaluati evenimentul la putin timp dupa aceea.
Un sondaj scurt, o discutie telefonica cu participanti selectionati sau o sedinta a comitetului va vor ajuta sa puneti in ordine informatiile necesare,
astfel incat manifestarile ulterioare sa aiba mai mult succes.
Oricare ar fi metoda de colectare aleasa, respectati dispozitiile legale si fiti exacti in notarea modalitatii de utilizare a donatiilor in diferite domenii.
Si, in sfarsit, nu subestimati niciodata disponibilitatea oamenilor de a face donatii.