Mielom Multiplu


Ce este Mielomul Multiplu?


Mielom Multiplu numita (boala Kahler, plasmocitom) este o degenerare maligna a plasmocitelor. Aceste celule prolifereaza necontrolat in maduva osoasa.

Plasmocitele patologice produc anticorpi (imunoglobuline) sau fragmente de anticorpi numite paraproteine. Acesti anticorpi au proprietati fizicochimice identice ei sunt produsi de o clona de plasmocite. Sunt numite si proteine monoclonale.

Producerea de paraproteine suprima formarea anticorpi normali ceea ce face ca pacientii sa fie mai sensibili la infectii.

Cresterea celulelor sanatoase care compun sangele este inhibata la nivel medular. Numarul insuficient de hematii si leucocite determina oboseala slabiciune, cefalee (durere de cap) si o susceptibilitate crescuta la infectii.

Proliferarea celulelor mielomatoase in maduva interactiunea lor cu stroma maduvei osoase (se numeste stroma tesutul de sustinere al unui organ sau tumori) si activarea celulelor imunitare duc la o stimulare crescuta a osteoclastelor

Osteoclastele sunt celule capabile sa distruga substanta osoasa.

Urmeaza o pierdere a substantei osoase (distrugere osoasa), lize, care poate antrena fracturi si dureri.

Lizele osoase au ca efect eliberarea de calciu in cantitate mare.

Cresterea calcemiei in sange poate provoca complicatii cum sunt: leziuni renale, oboseala, confuzie mentala, tulburari ale ritmului cardiac, greata, varsaturi.

Formarea de cantitati mari de paraproteine poate determina o crestere a proteinelor din sange pot creste enorm. Cum o parte din aceste proteine sunt eliminate renal ele pot bloca tuburile renale si perturba functia renala.

Exista variate forme de mielom multiplu. Acestea se se disting prin structura lanturilor produse.

Mielomul Multiplu poate evolua mai multi ani fara simptome perceptibile. Semnele descrise mai jos nu se manifesta decat dupa o lunga perioada de dezvoltare a bolii.

In prezent la intrebarea de ce apare mielomul multiplu ramane fara raspuns.

Chiar daca s-a constatat o dispozitie pentru boala la rudele de gr1 (parinti, frati, surori) mielomul multiplu nu este o boala genetica in sensul strict al termenului.

Mielom Multiplu

Nu tacerii! Un apel la actiune in numele celor care sufera de mielom multiplu


În orice moment, mai mult de 77.000 de persoane din Europa sunt tratate împotriva afecţiunii „mielom multiplu”, forma de cancer a măduvei osoase cel mai des întâlnită. Incidenţa acestui tip de cancer transmis prin intermediul sângelui este din ce în ce mai mare. Cu toate acestea, cunoştinţele despre mielom rămân foarte scăzute în rândul publicului european. Deşi vârsta medie de declanşare a bolii este 60 de ani, în prezent 5-10% dintre pacienţii care suferă de mielom au mai puţin de 40 de ani. În prezent, aproximativ 35% dintre persoanele cu mielom au supravieţuit cinci ani după diagnosticare. Investiţiile publice şi private în cercetările de bază şi cercetările clinice au dus la progrese semnificative în ceea ce priveşte detectarea timpurie şi tratarea unor forme de cancer. De exemplu, cel puţin 88% dintre femeile diagnosticate cu cancer la sân au o speranţă de viaţă de cinci ani după diagnostic, adesea şi mai mult. Prin urmare, facem un apel la acţiune către Comisia Europeană, instituţiile guvernamentale, asociaţiile medicale, grupurile de pacienţi, mass media, precum şi companiile din industria farmaceutică şi bio-tehnologică, pentru a răspunde celor şase nevoi de bază ale persoanelor diagnosticate cu mielom multiplu.
În prezent, acestea sunt:
Echitate în cercetarea biomedicală şi clinică. În prezent, nu există teste care pot detecta prezenţa mielomului înainte de a se răspândi şi a deveni diagnosticabil în stadii mai avansate ale bolii. În plus, persoanele diagnosticate cu această boală au puţine opţiuni de tratament. Mielomul trebuie să reprezinte o prioritate în domeniul cercetării în anii care urmează. Persoanele care suferă de această afecţiune trebuie să fie informate şi trebuie să aibă acces la testele clinice. Cei care suferă de mielom sau orice altă formă rară de cancer nu trebuie să fie privaţi de beneficiile progresului ştiinţific.
Îngrijire multidisciplinară din partea unor profesionişti instruiţi. Nevoile persoanelor diagnosticate cu mielom, precum şi cele ale familiilor acestora pot fi rezolvate cel mai bine de o echipă multidisciplinară de medici – inclusiv asistente medicale şi psihoterapeuţi – specializaţi şi având experienţă în tratarea acestor boli. Pacienţii trebuie trataţi cu respect, să aibă acces complet şi uşor la informaţiile medicale personale şi ar trebui să fie priviţi de către membrii echipei de îngrijire medicală drept parteneri în procesul decizional.
Informare şi sprijin îmbunătăţite. În prezent există organizaţii dedicate bolnavilor de mielom în zece ţări din cele 25 ale Uniunii Europene. Informaţiile corecte, uşor de înţeles despre mielom şi diagnosticarea acestuia sunt necesare oricărui pacient, precum şi familiilor acestora. Serviciile de asistenţă pentru pacienţi trebuie să fie disponibile şi accesibile tuturor celor care doresc să le utilizeze. Organizaţiile specializate trebuie să ofere resurse care să sprijine pacienţii în a adopta un rol activ în propria îngrijire medicală, precum şi în a-şi susţine propriile interese în cadrul comunităţilor medicale, ştiinţifice şi decizionale.
Acces la tratament optim. Fiecare pacient, indiferent de zona de reşedinţă, vârstă, venit sau orice alt factor, trebuie să primească cel mai bun tratament disponibil pentru stadiul de boală în care se află. Agenţiile naţionale din domeniul medical trebuie să adopte tratamente salvatoare în momentul în care acestea devin disponibile, rezolvând, măcar în parte, problema disponibilităţii şi accesibilităţii.
Politici de tratament şi îngrijire centrate pe pacienţi şi nevoile acestora. Instituţiile de reglementare trebuie să pună pe primul plan pacienţii care suferă de mielom. Persoanele diagnosticate cu mielom trebuie să îşi asume un rol activ în procesul decizional care îi afectează, mai ales în ceea ce priveşte serviciile de îngrijire şi accesul la tratamente noi şi inovatoare.
Reducerea izolării care caracterizează viaţa pacienţilor diagnosticaţi cu mielom şi alte forme rare de cancer. Tensiunea psiho-socială la care sunt supuşi bolnavii de cancer este resimţită mai puternic de pacienţii care suferă de mielom, întrucât acestora le este mai greu să găsească sprijin între cunoscuţi, precum şi resurse dedicate şi informaţii despre această formă rară de cancer. Sprijin dedicat din partea organizaţiilor de îngrijire medicală şi a altor instituţii specializate pentru bolnavii de cancer ar trebui oferit pentru a atenua aceste sentimente. Asigurând conştientizarea acestei boli, realizăm un apel pentru progres rapid în stabilirea unor instrumente de diagnosticare precise, acces la noi medicamente, dezvoltarea mai multor opţiuni de tratament şi sprijin psiho-social. Niciun pacient care suferă de o formă rară de cancer, cum ar fi mielomul multiplu, nu trebuie lăsat deoparte în lupta pentru remediile împotriva cancerului.