Efectele Secundare ale Vaccinurilor

Care sunt efectele secundare ale vaccinurilor COVID-19?

Au fost realizate studii privind vaccinul COVID-19 pe mul╚Ťi pacien╚Ťi iar acestea au ar─âtat c─â exist─â un risc foarte sc─âzut de apari╚Ťie a unor efecte secundare grave produse de cele patru vaccinuri. 

Cele mai frecvente efecte secundare au fost frisoane, durere de cap, durere (durere generalizat─â a corpului sau durere la locul de administrare a injec╚Ťiei), febr─â, grea╚Ť─â, oboseal─â ╚Öi/sau ├«nro╚Öirea ╚Öi umflarea locului unde a fost administrat─â injec╚Ťia. 

Majoritatea efectelor secundare au fost considerate u╚Öoare sau moderate ╚Öi s-au rezolvat ├«n decurs de o zi sau dou─â de la vaccinare.

├Än cazuri rare, unele persoane au dezvoltat reac╚Ťii alergice severe (anafilaxie) la scurt timp dup─â administrarea vaccinului. 

Prin urmare, vaccinurile COVID-19 trebuie administrate sub supraveghere medical─â atent─â pentru a se monitoriza posibilele reac╚Ťii alergice. 

Orice persoan─â care are antecedente de reac╚Ťii alergice severe poate primi ├«n continuare aceste vaccinuri, dar trebuie s─â consulte mai ├«nt├ói medicul pentru a discuta despre riscurile ╚Öi beneficiile vaccinului.

Recent, mai multe autorit─â╚Ťi europene din domeniul s─ân─ât─â╚Ťii au oprit temporar administrarea vaccinului AstraZeneca, ca o m─âsur─â de precau╚Ťie, deoarece s-au ├«nregistrat mai multe cazuri de cheaguri de s├ónge ╚Öi trombocite sc─âzute (celule pe care corpul dvs. le folose╚Öte pentru a opri s├óngerarea). 

Cu toate acestea, ├«n 18 martie 2021, Agen╚Ťia European─â pentru Medicamente a declarat c─â ÔÇ×beneficiile sunt mai mari dec├ót riscurile, ├«n ciuda unei posibile leg─âturi cu rarele cazuri de cheaguri de s├ónge ╚Öi trombocitele sc─âzuteÔÇŁ. 

Prin urmare, unele ╚Ť─âri au reluat vaccinarea. 

Pentru mai multe informa╚Ťii MPE v─â recomand─â s─â discuta╚Ťi despre aceast─â chestiune cu autorit─â╚Ťile de s─ân─âtate la nivel local ╚Öi / sau cu medicul dumneavoastr─â, mai ales dac─â lua╚Ťi anumite medicamente pentru mielom.

Comunicatul de pres─â complet, emis la 18 martie 2021, poate fi citit aici.

Cum afecteaz─â vaccinul COVID-19 tratamentul pentru mielom ╚Öi amiloidoza AL?

Nu exist─â dovezi conform c─ârora vaccinul ar interac╚Ťiona cu medicamentele utilizate pentru tratarea mielomului ╚Öi a amiloidozei AL. 

Cu toate acestea, unele medicamente utilizate ├«n timpul tratamentului intensiv pot sl─âbi sistemul imunitar. 

Drept urmare, este posibil ca pacien╚Ťii supu╚Öi unei terapii intensive s─â nu r─âspund─â la fel de bine ╚Öi la vaccinul COVID-19.

Totu╚Öi, se recomand─â s─â li se administreze vaccinul. 

Pacien╚Ťii trebuie s─â consulte medicul / hematologul pentru a stabili care sunt op╚Ťiunile lor.

Referin╚Ťe

  1. Centrul pentru Boli ╚Öi Prevenire. Grip─â, vizite medicale ╚Öi spitaliz─âri evitate prin vaccinare
  2. Centrul pentru Boli ╚Öi Prevenire. Eficacitatea vaccinului: c├ót de bine func╚Ťioneaz─â vaccinurile antigripale?
  3. Agen╚Ťia European─â pentru Medicamente (EMA). Vaccinuri COVID-19: fapte importante
  1. Agen╚Ťia European─â pentru Medicamente (EMA). Comirnaty
  2. Centrul pentru Boli ╚Öi Prevenire. Clasificarea recomand─ârilor, Consultan╚Ť─â, Dezvoltare ╚Öi Evaluare (GRADE): Vaccin Moderna COVID-19
  3. Agen╚Ťia European─â pentru Medicamente (EMA). Vaccin COVID-19 AstraZeneca
  4. Centrul pentru Boli ╚Öi Prevenire. Recomandarea intermediar─â a Comitetului consultativ privind practicile de imunizare pentru Utilizarea vaccinului Janssen COVID-19
  5. Covid-19: Unde ne aflăm în ceea ce privește vaccinurile și variantele?
  6. Covid-19: vaccinul Pfizer BioNTech a redus cu 94% cazurile în Israel, conform unui studiu revizuit de către colegi