Diagnosticare

Scopul diagnostic─ârii este de a confirma sau de a ├«nl─âtura suspiciunea de cancer ╚Öi, ├«n eventualitatea ├«n care suspiciunea este confirmat─â, de a ob╚Ťine informa╚Ťiile necesare care s─â permit─â o cunoa╚Ötere exact─â a tumorii.

Terapia are sens numai dac─â este precedat─â de o diagnosticare amanun╚Ťit─â.

Boala poate fi determinată în câteva moduri.

Indica╚Ťiile generale sunt legate de schimb─âri ale unit─â╚Ťilor s├óngelui si urinei, dureri sau fracturari ale oaselor.

Acestea sunt motive care determin─â examin─âri specifice pentru depistarea existen╚Ťei mielomului multiplu.

Pentru a avea un diagnostic pozitiv, trebuie ├«ndeplinite cel pu╚Ťin dou─â din urm─âtoarele criterii:

  • Num─ârul celulelor plasmocite din m─âduva osoas─â este mai mare de 10%.
  • Leziuni ale oaselor specifice mielomului (care apar ca ni╚Öte g─âuri perforate ├«n sistemul skeletic), sau reducerea densit─â╚Ťii oaselor (osteoporosa) ╚Öi fracturarea oaselor. Totu╚Öi, niciuna din aceste leziuni ale oaselor nu sunt absolut specifice mielomului multiplu.
  • Sunt detectate mai mult de 3 grame de paraproteina la 100 ml de s├ónge ╚Öi/sau sunt g─âsite paraproteine ├«n urina ╚Öi/sau exist─â eviden╚Ťe ale sub╚Ťierii oaselor.

Scopul diagnostic─ârii este acela de a confirma un diagnostic c├ót se poate de timpuriu, adic─â ├«nainte de ivirea complica╚Ťiilor, precum ╚Öi de a stabili daca tumoarea este benign─â sau malign─â.

Benigniditatea / maligniditatea tumorii reprezint─â un criteriu important pentru decizia asupra formei de terapie pe care va trebui sa o urma╚Ťi.

Furniza╚Ťi doctorului un rezumat al tuturor maladiilor ╚Öi bolilor anterioare de care a╚Ťi suferit.

Detalii care ar p─ârea irelevante pentru dumneavoastr─â, ar putea furniza doctorului dumneavoastr─â informa╚Ťii importante.

├Än acest context, ar trebui s─â citi╚Ťi pagina intitulat─â ÔÇťPacien╚Ťi bine informa╚ŤiÔÇŁ.

├Än afar─â de examinarea s├óngelui ╚Öi a urinei, radiografiile sau ├«nv├órtirea nuclear─â suplimentar─â sau tomografia computerizat─â reprezint─â instrumente importante de diagnosticare pentru detectarea osteolitei (puncte ├«n care substan╚Ťa din oase este redus─â).

O punc╚Ťie a m─âduvii osoase, de exemplu ├«nl─âturarea unei probe din m─âduva osului, formeaz─â baza pentru diagnosticarea mielomului multiplu.

Simptomele dumneavoastră, rezultatele examenelor de sânge, urină și a examenelor radiografice, precum și evaluarea probei luate din măduva osului, ajută la confirmarea diagnosticului.