Website Informatii despre Mielom Multiplu!

Mielom Multiplu numita (boala Kahler, plasmocitom) este o degenerare maligna a plasmocitelor. Aceste celule prolifereaza necontrolat in maduva osoasa.

Plasmocitele patologice produc anticorpi (imunoglobuline) sau fragmente de anticorpi numite paraproteine. Acesti anticorpi au proprietati fizicochimice identice; ei sunt produsi de o clona de plasmocite. Sunt numite si proteine monoclonale.

Producerea de paraproteine suprima formarea anticorpi normali ceea ce face ca pacientii sa fie mai sensibili la infectii.

Cresterea celulelor sanatoase care compun sangele este inhibata la nivel medular. Numarul insuficient de hematii si leucocite determina oboseala slabiciune, cefalee (durere de cap) si o susceptibilitate crescuta la infectii.

Proliferarea celulelor mielomatoase in maduva interactiunea lor cu stroma maduvei osoase (se numeste stroma tesutul de sustinere al unui organ sau tumori) si activarea celulelor imunitare duc la o stimulare crescuta a osteoclastelor

Osteoclastele sunt celule capabile sa distruga substanta osoasa.

Urmeaza o pierdere a substantei osoase (distrugere osoasa), lize, care poate antrena fracturi si dureri.

Lizele osoase au ca efect eliberarea de calciu in cantitate mare.

Cresterea calcemiei in sange poate provoca complicatii cum sunt: leziuni renale, oboseala, confuzie mentala, tulburari ale ritmului cardiac, greata, varsaturi.

Formarea de cantitati mari de paraproteine poate determina o crestere a proteinelor din sange pot creste enorm. Cum o parte din aceste proteine sunt eliminate renal ele pot bloca tuburile renale si perturba functia renala.

Exista variate forme de mielom multiplu. Acestea se se disting prin structura lanturilor produse.

Mielomul Multiplu poate evolua mai multi ani fara simptome perceptibile. Semnele descrise mai jos nu se manifesta decat dupa o lunga perioada de dezvoltare a bolii.

In prezent la intrebarea de ce apare mielomul multiplu ramane fara raspuns.

Chiar daca s-a constatat o dispozitie pentru boala la rudele de gr1 (parinti, frati, surori) mielomul multiplu nu este o boala genetica in sensul strict al termenului.

logomer

Website Informatii Mielom Multiplu!