siglapain flagro logomer logoeu

Comunicat ANM

In urma solicitarii adresate de Organizatia Myeloma Euronet Romania
referitor la introducerea Thalidomidei in programul oncologic,
scrisoare ce a fost postata anterior acestui mesaj pe website, la data de 2 aprilie 2015,
Agenia Nationala a Medicamentului ne-a comunicat urmatoarele :
" Thalidomida este inregistrata centralizat, deci si in Romania.
Ar trebui ca detinatorul Autorizatiei de Punere pe Piata (APP),in cazul de fata Celgene Europe Ltd.
sa aplice pentru introducerea medicamentului pe lista medicamentelor compensate,conform OMS 861/2014.
Bineinteles, este necesara si discutia cu Comisia de Oncohematologie pentru stabilirea protocolului de tratament "
Am comunicat acest mesaj Companiei Celgene.

 

Mielom Multiplu

Mielom multiplu numita (boala Kahler, plasmocitom) este o degenerare maligna a plasmocitelor. Aceste celule prolifereaza necontrolat in maduva osoasa.
Plasmocitele patologice produc anticorpi (imunoglobuline) sau fragmente de anticorpi numite paraproteine. Acesti anticorpi au proprietati fizicochimice identice; ei sunt produsi de o clona de plasmocite. Sunt numite si proteine monoclonale.
Producerea de paraproteine suprima formarea anticorpi normali ceea ce face ca pacientii sa fie mai sensibili la infectii.
Cresterea celulelor sanatoase care compun sangele este inhibata la nivel medular. Numarul insuficient de hematii si leucocite determina oboseala slabiciune, cefalee (durere de cap) si o susceptibilitate crescuta la infectii.
Proliferarea celulelor mielomatoase in maduva interactiunea lor cu stroma maduvei osoase (se numeste stroma tesutul de sustinere al unui organ sau tumori) si activarea celulelor imunitare duc la o stimulare crescuta a osteoclastelor Osteoclastele sunt celule capabile sa distruga substanta osoasa.Urmeaza o pierdere a substantei osoase (distrugere osoasa), lize, care poate antrena fracturi si dureri.
Lizele osoase au ca efect eliberarea de calciu in cantitate mare. Cresterea calcemiei in sange poate provoca complicatii cum sunt: leziuni renale, oboseala, confuzie mentala, tulburari ale ritmului cardiac, greata, varsaturi.
Formarea de cantitati mari de paraproteine poate determina o crestere a proteinelor din sange pot creste enorm. Cum o parte din aceste proteine sunt eliminate renal ele pot bloca tuburile renale si perturba functia renala.
Exista variate forme de mielom multiplu. Acestea se se disting prin structura lanturilor produse.
Mielom Multiplu poate evolua mai multi ani fara simptome perceptibile. Semnele descrise mai jos nu se manifesta decat dupa o lunga perioada de dezvoltare a bolii.
In prezent la intrebarea de ce apare mielomul multiplu ramane fara raspuns.
Chiar daca s-a constatat o dispozitie pentru boala la rudele de gr1 (parinti, frati, surori) mielomul multiplu nu este o boala genetica in sensul strict al termenului.

 

MYELOMA EURONET ROMANIA

WEBSITE INFORMATII MIELOM MULTIPLU

 

Program Home Care Novartis

 
   MER                                                                                        Novartis Pharma                                                 
In ziua de 31 Martie 2011, la initiativa Companiei NOVARTIS si cu sustinerea Organizatiei Mieloma Euronet Romania,a fost lansat, pentru prima data in Romania, programul HOME CARE. La lansarea programului au participat aproximativ 50 de cadre medicale din Bucuresti si din tara, printre acestia numarandu-se si Dr. Horia Bumbea, Sectia de Hematologie a Spitalului Universitar din Bucuresti.  Acest program , care se deruleaza in multe state membre ale Uniunii Europene, se adreseaza tuturor pacientilor, inclusiv celor diagnosticati cu mielom multiplu, carora li se administreaza, la indicatia medicului curant, tratament injectabil cu Zometa.In cadrul acestui program, pacientii vor beneficia , la domiciliu, o data pe luna, sub supravegherea unui personal medical calificat, de un tratament gratuit cu Zometa si/sau orice alte medicamente prescrise de medicul curant al pacientului. Mai mult, datorita efectelor secundare pe care le pot avea pacientii in decursul bolii, acestia vor beneficia de asemenea, de un consult stomatologic gratuit.